Håndværk: Blikkenslager – Vand, Varme og Sanitet
Udsendelse d. 27.marts - 2.april. 2021
Udsendelse d.18.-24.august. 2018
Blikkenslager – et håndværk blik i fokus. Og hvad er blik ?
Blik (på tysk ”Bleck”) er egentlig tynde plader af jern, som var meget udbredt i 1800-tallet, hvor blikkenslager-faget også udviklede sig stærkt.
Men blikkenslagerhåndværket er meget ældre og kendes helt tilbage i 1600-tallet. Faget handlede dengang meget om at arbejde med bygninger – på tag eller med tagrender og med belysning i form af lanterner og gadelygter. Med tiden og husenes forbedrede indretning blev Vand, Varme og Sanitet blikkenslagerens store arbejdsområder. I nutiden er de gamle metaller som zink, kobber stadig med, men der er også stål, plastik og flere er under udvikling bl.a. i relation til solenergi/solceller og tagdækning.
Blik- og Rørarbejderforbundet organiserer de ansatte blikkenslagere og varetager også grunduddannelsen. Organisationen fejrede 125 års jubilæum i 2015 og du kan finde bogen her:
I dag udvikles blikkenslager-faget sammen den tekniske og digitale udvikling omkring vand, varme og sanitet og afspejler de mange forandringer i bykulturen – fra kakkelovn til fjernvarme, radiatorer og gulvvarme, gas og solvarme, tagbelægning med indbyggede solceller, ventilation, varme og køling mv. Klima og vand sætter også sit store præg på blikkenslager-faget i nutiden og den teknologiske udvikling går stærkt.
Foto: blikkenslager - klimahelte
Medvirkende var:
Einar Olsen og Martin Olsen fra firmaet, Rørvig – Hestehave, VVS og Kloak
Kim Fusager Balle, forbundssekretær i Blik- og Rørarbejderforbundet
Tilrettelæggelse: Kristina Grosmann Due
Serien om Håndværk er støttet af :
MEDARBEJDERE
Anne Eggen, Kristina Grosmann Due