Håndværk: Malerfaget
Udsendelse d.15. - 21. maj. 2021
Udsendelse d.3.- 9.november. 2018
Malerfaget rummer p.t. 3 forskellige uddannelser – nemlig bygningsmaler, skiltetekniker og autolakerer, men i dag er det uddannelsen indenfor bygningsmaling, som har den største udbredelse. Malerfaget var tidligere et mandefag, men i dag er der mange kvinder og i en del firmaer er 40-50% af de ansatte kvinder.
Meget af nutidens malerarbejde handler om at male vægge og lofter hvide i private og offentlige bygninger. Professionelle malere skal kunne håndtere både pensel, rulle, sprøjtemaskine, de skal kunne et mindre kvantum dekorationsmaling samt tapetsering og rådgivning mht. farvevalg. Opgaver der involverer farver er ikke så almindelige, men meget velkomne hos malerne.
En af Malerfagets store, aktuelle udfordringer er, at der ude i virksomhederne er stor efterspørgsel på svende og lærlinge, samtidig med at efterspørgslen ikke imødekommes og maleruddannelsen er underlagt bestemte krav i forhold til kvotering.
En håndfuld danske malerfirmaer har specialiseret sig i restaurering og dekorationsmaling, der omfatter gamle malerteknikker og typer maling, der er nødvendige, hvis man vil vedligeholde og restaureret danske slotte, herregårde mv. og også tage hånd om bogligejendomme, der er opført i tiden før 1960.
I de sammenhænge er der brug for et omfattende kendskab til komposition af maling herunder limfarver og linolie. Der kræves dygtige hånværksmæssige færdigheder indenfor teknikker ”ådring” og ”marmorering”, det at kunne male en flade, så den ligner eller imiterer henholdsvis forskellige typer træ og marmor. De teknikker var ligesom forgyldning med bladguld populære i 16-1700-tallet, mens andre teknikker som mattering, lakering, polering, krakelering og bronzering var efterspurgt i midten af 1800-tallet.
Her er tale om håndværksmæssige færdigheder på grænsen til kunsthåndværk, men også om en levende kulturarv, som praktiseres og videreføres, af relativt få danske virksomheder. Her er stort behov for lærlinge og svende, som engagerer sig, hvis denne type viden og malerfærdigheder ikke skal uddø i Danmark.
Se også: Center for Bygningsbevaring i Rådvad
Danske Malermestre er forbundet, som organiserer de malere, som er selvstændige med eget firma.
Foruden medlemsbladet udgiver Danske Malermestre også magasinet om farver og bygningsmiljø. ”De Farver”
MARMORERING
Martin Behrendt og Flemming Jensen har hver deres firma, de er far og søn og har valgt at specialisere sig indenfor restaurering og maling. Igennem flere årtiers praktisk erfaring med forgyldning, ådring og marmorering er der opbygget en stor fond af viden og færdigheder.
I udsendelsen om Malerfaget omtales opgaver indenfor marmorering i på Frederiksberg Slot og i en boligejendom fra 1940’erne i Valby. På Frederiksberg slot har både Martin Behrendt og Flemming Jensen tidligere restaureret bl.a. slotskirken (fra 1708-09) og der arbejdes nu med Kongestalden, der også er fra 1700-tallet og indrettet med søjler og hvælvet tag af træ. Her skal der marmoreres i stil med en rød marmor fra Belgien, ”rouge royal” og en hvid marmor, der stammer fra Carrara i Toscana i Italien. Søjler og loftets midterparti skal marmoreres i rouge royal og loftets kanter i hvid Carrara. Den røde marmor har enten hvide eller brunlige årer, mens den hvide marmor har sorte og grålige årer.
Der er en række andre typer marmor, som har givet inspiration til kunsten at marmorere f.eks. Gul Sienna-marmor, breccia-marmor, som er en stenart sammensat af mange fragmenter plus grøn og sort marmor, der ikke kun stammer fra Italien og Grækenland, men fra mange steder i verden (www.rivamarmi.it )
Medvirkende:
Niels Håkonsen, uddannelseschef, Danske Malermestre
Niels Ole Jensen, ejer af firmaet ”10-Kanten”, https://www.10kanten.dk
Anika Nielsen, malersvend i 10-Kanten
Sofie Johansson, malerlærling i 10-Kanten
Martin Behrendt, ejer af firmaet med samme navn
Flemming Jensen, ejer af firmaet ”Lys og Farve”,
Tilrettelæggelse:
Kristina Grosmann Due
Serien HÅNDVÆRK er produceret af Anne Eggen og Kristina Grosmann Due –
lyt til de øvrige udsendelser i serien Håndværk på den2radio’s hjemmeside.
Serien er støttet af
MEDARBEJDERE
Anne Eggen, Kristina Grosmann Due